Oncologiefysiotherapeut

Als gevolg van kanker of de medische behandeling bij kanker, kunt u lichamelijke en psychische klachten krijgen. Mogelijk kunt u minder goed bewegen, heeft u minder spierkracht en last van vermoeidheid. Pijn en spanningsklachten kunnen aanwezig zijn. De oncologiefysiotherapeut kan u begeleiden om sterker en mobieler te worden. Daarnaast kunt u adviezen krijgen over bewegen en trainen.

Nienke Tolsma
Oncologiefysiotherapeut MSc
De Rooy fysiotherapie
Laan van Hilbelink 6, 7101 WG Winterswijk
+31(0)543532350
 
Lynn Stapelbroek
Oncologiefysiotherapeut MSc i.o.
Fysiotherapie Beatrixpark
Beatrixpark 26, 7101 BN Winterswijk
 

Diëtist

Door kanker en/of de behandeling kunt u problemen krijgen met eten. Lekker eten is vaak niet meer vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld wanneer uw smaak is veranderd. Of als u door de behandeling misselijk bent of last heeft van verstopping. Als gevolg kunnen gewichtsveranderingen ontstaan. Een goed lichaamsgewicht is van belang om de behandelingen te kunnen doorstaan, schade door de behandelingen te beperken en het herstel hiervan zo goed mogelijk te ondersteunen. Voor het opbouwen van spierkracht en conditie zijn voedingsstoffen zoals eiwitten noodzakelijk. Een diëtist kan u hierbij helpen.

Marloes Schennink
Sensire regio Winterswijk
Balinkesstraat 4, 7101 DL Winterswijk
0900-3438435/06-22005634
Judith van Duin - Westhuis en Mariska Tuinte

JUCE
Goudvinkenstraat 4, 7101 GK Winterswijk
06-36164667 en 06-28388845
judith@jucevoedingenleefstijl.nl en mariska@jucevoedingenleefstijl.nl 
www.jucevoedingenleeftsijl.nl

Oedeemfysiotherapeut

Mogelijk heeft u, als gevolg van de operatie of een andere medische behandeling, last van ophoping van vocht (lymfoedeem). Dit kan een vervelende klacht zijn en u hinderen in uw dagelijks bewegen. De oedeemfysiotherapeut probeert samen met u de afvoer van vocht op verschillende manieren te stimuleren, bijvoorbeeld door middel van oefeningen, manuele lymfedrainage en ademhalingstechnieken. Er wordt veel aandacht besteedt aan het zelf onder controle houden van de klachten. 

Nienke Tolsma
De Rooy fysiotherapie
Laan van Hilbelink 6, 7101 WG Winterswijk
+31(0)543532350

Huid- en oedeemtherapeut

Als gevolg van behandelingen bij kanker, zoals bestraling en chemotherapie, kunnen er huidproblemen en/of oedeem ontstaan. De huid kan rood en ​geïrriteerd raken en er kan verkleuring of verbranding optreden. Door een operatie kunnen er littekens ontstaan. Een huid- en oedeemtherapeut kan u begeleiden en behandelen bij dergelijke klachten.

Brenda de Haart
DermaVitaal
Beatrixpark 1, Winterswijk
Lepelstraat 17, Groenlo
0543-201007

Psychosomatisch oefentherapeut

Wanneer u of uw naaste kanker heeft, kan er veel op je af komen. Zowel fysiek als mentaal.
De psychosomatisch oefentherapeut kan hierbij ondersteuning bieden door zich te richten op de heropbouw van uw lichamelijke, mentale én emotionele kracht = de veerkracht die je nodig hebt om het leven in al zijn intensiteit te ervaren. U krijgt mogelijkheden aangereikt om uw klachten, uw leven en uw gezondheid positief te beïnvloeden. Tijdens de behandelingen worden er gesprekken gevoerd en er wordt geoefend. Psychosomatische oefentherapie is een specialisatie binnen de oefentherapie Cesar/Mensendieck, hier gericht op mensen die kanker hebben (gehad).

Elisa Flick
Oefentherapie Winterswijk
Gasthuisstraat 64, 7101 DT Winterswijk
06-51515193 

Logopedist

Na behandeling van hoofd-hals kanker kunnen verschillende problemen ontstaan op het gebied van de stem, het spreken, het slikken, de bewegelijkheid van de lippen, de tong en de kaak. Deze problemen kunnen door de operatie, chemotherapie en/of bestraling veroorzaakt worden of toenemen.

De logopedist kan samen met u het slikken trainen en u adviezen geven over wat veilige en passende voedingsconsistenties zijn.

Bij problemen op het gebied van het spreken en/of de stem kan de logopedist u adviezen geven en oefeningen aanreiken om de stemkwaliteit en de spraakverstaanbaarheid zo optimaal mogelijk te verbeteren. In geval van een aangezichtsverlamming kan de gelaatsmusculatuur getraind worden. Bij gehoorproblemen kan de logopedist u leren spraakafzien en u communicatiestrategieën aanreiken.

Youtha ten Velden
Logopedie Eibergen-Groenlo-Winterswijk
Nieuwstraat 4-6 Eibergen
06-21307639

Podotherapeut

Door chemotherapie kan het voorkomen dat de zenuwen in uw voeten aangetast worden. Dit kan klachten geven als doofheid en pijn. Overgevoeligheid van de voeten is een veel voorkomend probleem. Ook nagelaandoeningen komen vaak voor. De podotherapeutische behandeling kan bestaan uit huid- en/of nagelbehandeling, maar ook uit het beschermen van de voetzool door middel van het aanmeten van druk ontlastende zolen.

Verschil tussen Podotherapeut en Podoloog
Laat u zich behandelen door een podotherapeut, dan weet u zeker dat u wordt behandeld door een hbo geschoold persoon. De kennis van deze persoon is getoetst tijdens de vierjarige opleiding tot podotherapeut. Deze zekerheid heeft u bij een podoloog niet. Vaak heeft een podoloog een cursus of kortdurende module gevolgd, maar ook zonder deze cursus of module mag deze persoon zich podoloog noemen. Een podotherapeut behandelt een groter aantal verschillende klachten in verhouding tot de podoloog. Eén van de verschillen zit in de behandeling bij huidproblemen, nagelproblemen en wonden die veroorzaakt worden door een chronisch ziektebeeld, zoals diabetes en reuma.

Podotherapeut: een beschermde titel
Een podotherapeut is een paramedicus en valt daardoor onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De titel ‘podotherapeut’ is een door de wet BIG beschermde titel (artikel 34) en deze mag alleen gevoerd worden na afronding van een wettelijk erkende hbo-opleiding.

Nadine Broers
Voetencentrum Wender
Beatrixpark 24, 7101 BN Winterswijk
088 454 77 00
Maran Dielen

Podotherapie Hermanns
bij Huisartsenpraktijk SD van Noort

Korenstraat 9, 7101 EH Winterswijk
085 053 00 33
m.dielen@depodo.nl 
http://www.podotherapiehermanns.nl

Wijkzorg

De wijkverpleegkundige komt bij u thuis en bespreekt uw wensen en behoeften. De wijkverpleegkundige dient onder andere medicatie toe, ondersteund bij lichamelijke verzorging en wondverzorging. Er kan ook hulp worden geboden bij het regelen van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, thuiszorg of nachtzorg. De wijkverpleegkundige werkt samen met andere zorgverleners, waaronder een oncologieverpleegkundige en een palliatief verpleegkundige.

De oncologie verpleegkundige is gespecialiseerd in problemen en zorg bij kanker. U kunt de gevolgen van ziekte en behandeling bespreken, methoden om klachten te verminderen en problemen die u bijvoorbeeld thuis of op het werk ervaart door uw ziekte. Als er geen kans meer is op genezing dan kan de oncologie verpleegkundige u en uw naasten ondersteunen in deze fase.

De palliatief verpleegkundige kan begeleiding en ondersteuning bieden in de laatste levensfase. De palliatief verpleegkundige zet zich in om u in deze fase een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven en klachten zoals pijn en andere ongemakken te verminderen.

Sensire

Gespecialiseerd verpleegkundige oncologie/palliatieve zorg
via 0900-8856

Bernie Aalbers 06-51418812
B.Aalbers@sensire.nl
Kitty Theissen 06-20856238
k.theissen@sensire.nl

Marga Klompé 

Diede Klein Gunnewiek
Oncologieverpleegkundige/Wijkverpleegkundige
06-13448021
d.kleingunnewiek@szmk.nl

 

Ergotherapeut

Marloes Spijker
Ergotherapeut
06-57988294
m.spijker@szmk.nl

Oriolus, centrum voor leven met en na kanker

Samen omgaan met kanker

Oriolius is een plek ter ondersteuning van leven met en na kanker. Toegankelijk voor iedereen die geraakt is door deze ziekte, ook voor de naasten en nabestaanden. Een laagdrempelige plek om naar toe te gaan voor het vinden van aanvullende zirg. Deze zorg kan ondersteuning zijn op psychosociaal gebied: ‘even bijkomen van wat me is overkomen’ en ‘je mag er zijn!’. Een plek van (h)erkenning, richting, rust, hoop, veerkracht, balans en overzicht. Het is een plek voor mensen uit de gehele regio Oost-Achterhoek. Kom gerust langs.

Je kunt gedurende het hele ziekteproces en daarna terecht bij Oriolus. In de gezellige huiskamer zorgen geschoolde en ervaren gastvrouwen en gastheren voor een lekkere kop koffie of thee. Niets moet maar alles mag gezegd en gedaan worden. Er wordt geluisterd en gedeeld. Met persoonlijke aandacht zijn ze er voor jou en kun je je eigen verhaal bij hen kwijt. Zij kunnen informatie verstrekken en samen met jou kijken welke voorlichtingsbijeenkomsten of activiteiten bij je passen.

Er zijn vrije inloopmomenten op maandag en dinsdagochtend van 9:30 uur tot 12:30 uur en op donderdag van 9:30 uur tot 15:30 uur. Een verwijzing en aanmelding is niet nodig.

Centrum voor leven met en na kanker Oriolus

Centrum voor leven met en na kanker Oriolus
Beatrixpark 1, 7101 BN Winterswijk
06-10033406
Coördinatoren: Desirée Heerdink & Kirsty Kruisselbrink
info@oriolus-achterhoek.nl
www.oriolus-achterhoek.nl