Oncologienetwerk Eibergen
Oncologiefysiotherapeut
Als gevolg van kanker of de medische behandeling bij kanker, kunt u lichamelijke en psychische klachten krijgen. Mogelijk kunt u minder goed bewegen, heeft u minder spierkracht en last van vermoeidheid. Pijn en spanningsklachten kunnen aanwezig zijn. De oncologiefysiotherapeut kan u begeleiden om sterker en mobieler te worden. Daarnaast kunt u adviezen krijgen over bewegen en trainen.
Manon te Vaarwerk
Fysiotherapeut met aandachtsgebied oncologie
Doenja Berendsen en Cindy Nienhuis
Fysiotherapeuten met aandachtsgebied oncologie
Diëtist
Door kanker en/of de behandeling kunt u problemen krijgen met eten. Lekker eten is vaak niet meer vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld wanneer uw smaak is veranderd. Of als u door de behandeling misselijk bent of last heeft van verstopping. Als gevolg kunnen gewichtsveranderingen ontstaan. Een goed lichaamsgewicht is van belang om de behandelingen te kunnen doorstaan, schade door de behandelingen te beperken en het herstel hiervan zo goed mogelijk te ondersteunen. Voor het opbouwen van spierkracht en conditie zijn voedingsstoffen zoals eiwitten noodzakelijk. Een diëtist kan u hierbij helpen.
Mariska Tuinte
Logopedist
Na behandeling van hoofd-hals kanker kunnen verschillende problemen ontstaan op het gebied van de stem, het spreken, het slikken, de bewegelijkheid van de lippen, de tong en de kaak. Deze problemen kunnen door de operatie, chemotherapie en/of bestraling veroorzaakt worden of toenemen.
De logopedist kan samen met u het slikken trainen en u adviezen geven over wat veilige en passende voedingsconsistenties zijn.
Bij problemen op het gebied van het spreken en/of de stem kan de logopedist u adviezen geven en oefeningen aanreiken om de stemkwaliteit en de spraakverstaanbaarheid zo optimaal mogelijk te verbeteren. In geval van een aangezichtsverlamming kan de gelaatsmusculatuur getraind worden. Bij gehoorproblemen kan de logopedist u leren spraakafzien en u communicatiestrategieën aanreiken.
Youtha ten Velden
Oedeemfysiotherapeut
Mogelijk heeft u, als gevolg van de operatie of een andere medische behandeling, last van ophoping van vocht (lymfoedeem). Dit kan een vervelende klacht zijn en u hinderen in uw dagelijks bewegen. De oedeemfysiotherapeut probeert samen met u de afvoer van vocht op verschillende manieren te stimuleren, bijvoorbeeld door middel van oefeningen, manuele lymfedrainage en ademhalingstechnieken. Er wordt veel aandacht besteedt aan het zelf onder controle houden van de klachten.
Doenja Berendsen
Manon te Vaarwerk
Wijkzorg
De wijkverpleegkundige komt bij u thuis en bespreekt uw wensen en behoeften. De wijkverpleegkundige dient onder andere medicatie toe, ondersteund bij lichamelijke verzorging en wondverzorging. Er kan ook hulp worden geboden bij het regelen van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, thuiszorg of nachtzorg. De wijkverpleegkundige werkt samen met andere zorgverleners, waaronder een oncologieverpleegkundige en een palliatief verpleegkundige.
De oncologie verpleegkundige is gespecialiseerd in problemen en zorg bij kanker. U kunt de gevolgen van ziekte en behandeling bespreken, methoden om klachten te verminderen en problemen die u bijvoorbeeld thuis of op het werk ervaart door uw ziekte. Als er geen kans meer is op genezing dan kan de oncologie verpleegkundige u en uw naasten ondersteunen in deze fase.
De palliatief verpleegkundige kan begeleiding en ondersteuning bieden in de laatste levensfase. De palliatief verpleegkundige zet zich in om u in deze fase een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven en klachten zoals pijn en andere ongemakken te verminderen.
Sensire
Sensire, vakgroep Oncologie en Palliatieve zorg, regio Winterswijk, Oost-Achterhoek. Gespecialiseerd verpleegkundigen:
Bernie Aalbers
Kitty Theissen
Anita Sieljes
Félice Peek
Lili Oules (i.o.)
Bereikbaar via 06-22107945
Podotherapeut
Yvet Pepers, podotherapeut
Oriolus, centrum voor leven met en na kanker
Samen omgaan met kanker
Oriolius is een plek ter ondersteuning van leven met en na kanker. Toegankelijk voor iedereen die geraakt is door deze ziekte, ook voor de naasten en nabestaanden. Een laagdrempelige plek om naar toe te gaan voor het vinden van aanvullende zirg. Deze zorg kan ondersteuning zijn op psychosociaal gebied: ‘even bijkomen van wat me is overkomen’ en ‘je mag er zijn!’. Een plek van (h)erkenning, richting, rust, hoop, veerkracht, balans en overzicht. Het is een plek voor mensen uit de gehele regio Oost-Achterhoek. Kom gerust langs.
Je kunt gedurende het hele ziekteproces en daarna terecht bij Oriolus. In de gezellige huiskamer zorgen geschoolde en ervaren gastvrouwen en gastheren voor een lekkere kop koffie of thee. Niets moet maar alles mag gezegd en gedaan worden. Er wordt geluisterd en gedeeld. Met persoonlijke aandacht zijn ze er voor jou en kun je je eigen verhaal bij hen kwijt. Zij kunnen informatie verstrekken en samen met jou kijken welke voorlichtingsbijeenkomsten of activiteiten bij je passen.
Er zijn vrije inloopmomenten op maandag en dinsdagochtend van 9:30 uur tot 12:30 uur en op donderdag van 9:30 uur tot 15:30 uur. Een verwijzing en aanmelding is niet nodig.
Oriolus, centrum voor leven met en na kanker
Beatrixpark 1, 7101 BN Winterswijk
Coördinatoren Desirée Heerdink & Kirsty Kruisselbrink
06-10033406
info@oriolus-achterhoek.nl
www.oriolus-achterhoek.nl