Samenwerkingspartners
Slingeland Ziekenhuis Doetinchem en Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk
Het goed organiseren van de zorg rondom kanker begint vaak bij de oncologisch specialisten en verpleegkundigen in het ziekenhuis. Vanuit hun expertise kunnen zij als een van de eerste signaleren welke behandeling en behoeften er zijn als u of uw naaste te maken krijgt met kanker.
Ons doel reikt verder dan het inrichten van de lokale eerstelijns netwerken. We willen de gehele ‘route van de patiënt’ verbeteren, van ziekenhuis en oncologische revalidatie tot eerstelijnszorg, online hulp en ondersteunende nazorg. Het uitgangspunt hierbij is dat patiënten de juiste zorg op de juiste plek ontvangen, in de verschillende fasen tijdens en na ziekte. Het is daarom belangrijk om de samenwerking uit te bouwen met regionale organisaties zoals het Slingeland Ziekenhuis Doetinchem en Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk, inloophuizen, gespecialiseerde GGZ, huisartsen en bedrijfsartsen, zodat we gezamenlijk de zorg voor patiënten met en na kanker kunnen verbeteren.
Centrum voor leven met en na kanker Oriolus
Samen omgaan met kanker. Oriolus is een plek ter ondersteuning van leven met en na kanker. Toegankelijk voor iedereen die geraakt is door deze ziekte, ook voor de naasten en nabestaanden. Een laagdrempelige plek om naar toe te gaan voor het vinden van aanvullende zorg. Deze zorg kan ondersteuning zijn op psychosociaal gebied: ‘even bijkomen van wat me is overkomen’ en ‘je mag er zijn!’. Een plek van (h)erkenning, richting, rust, hoop, veerkracht, balans en overzicht. Het is een plek voor mensen uit de gehele regio Oost-Achterhoek. Kom gerust langs.
Je kunt gedurende het hele ziekteproces en daarna terecht bij Oriolus. In de gezellige huiskamer zorgen geschoolde en ervaren gastvrouwen en gastheren voor een lekkere kop koffie of thee. Niets moet maar alles mag gezegd en gedaan worden. Er wordt geluisterd en gedeeld. Met persoonlijke aandacht zijn ze er voor jou en kun je je eigen verhaal aan hen kwijt. Zij kunnen informatie verstrekken en samen met jou kijken welke voorlichtingsbijeenkomsten of activiteiten bij je passen.
Er zijn vrije inloopmomenten op maandag en dinsdagochtend van 9.30 uur tot 12.30 uur en op donderdag van 9.30 uur tot 15.30 uur. Een verwijzing en aanmelding is niet nodig.
Contact:
Desirée Heerdink
desiree@oriolus-achterhoek.nl
Kirsty Kruisselbrink-Kreeftenberg
kirsty@oriolus-achterhoek.nl
0610033406
Ook interessant
In samenwerking met oncologienetwerken uit andere regio’s in Nederland is de brochure ‘Bouwen aan samenwerking rondom oncologie’ ontwikkeld. In deze brochure zijn vertegenwoordigers uit verschillende netwerken en andere samenwerkingspartners aan het woord.
Centrum voor leven met en na kanker Oude IJssel
Als je te maken krijgt met kanker, staat je wereld op z’n kop. Alles om je heen is anders. Zelfs de gewone dagelijkse dingen zijn ineens ongewoon geworden. Je bent van het ene op het andere moment terecht gekomen in een onzekere periode met veel verdriet en angst.
Het Inloophuis Oude IJssel is een huis voor mensen die leven met kanker. Je kunt er terecht voor een gesprek; een ontspannende activiteit; een lezing of gewoon voor een kopje koffie. Er zijn altijd getrainde vrijwilligers aanwezig die vaak uit eigen ervaring weten wat kanker met je doet.
0314 646024 info@inloophuisoudeijssel.nl
www.inloophuisoudeijssel.nl
Haarwerkspecialisten
De haarwerkspecialist is gespecialiseerd in het aanmeten en personaliseren van confectie haarwerken met echt of synthetisch haar. Zij adviseren u graag in de mogelijkheden die er op dat gebied zijn
Mammacare lingerie
Iedereen wil gewoon de activiteiten ondernemen waar zij zin in heeft. Zwemmen, wandelen of sporten is ontzettend belangrijk, maar dat moet natuurlijk wel goed ondersteund worden. De prothese beha’s en badmode zijn gericht op de activiteit die u wilt ondernemen.
Proscoop
Proscoop begeleidt en ondersteunt vanaf 2019 de ontwikkeling en de organisatie van de lokale netwerken. Samen met een lokale kartrekker, vormen zij een overkoepelend parapluoverleg dat door Proscoop wordt begeleid. In dit overleg is ruimte voor inhoudelijke en praktische zaken en worden de contacten richting andere stakeholders, zoals het ziekenhuis, onderhouden. Het met elkaar optrekken heeft onder andere geleid tot samenwerking met IKNL en afstemmingsoverleg tussen de netwerken en beide ziekenhuizen.
“Door losse partijen te bundelen in een netwerk, zorg je dat je een stem hebt als netwerk in zijn geheel. Daardoor wordt ook de aansluiting met andere stakeholders gemakkelijker. Iedereen heeft er baat bij te weten wie er in de regio bezig zijn met zorg rondom kanker. Natuurlijk zijn er altijd hobbels en heeft het tijd nodig voordat samenwerken binnen het netwerk zijn vruchten afwerpt. De zorgverleners in de netwerken zijn ontzettend betrokken, ze willen mensen die leven met of na kanker zo goed mogelijk begeleiden en helpen.” – Rudie van den Berg, adviseur Proscoop
Een doorontwikkeling van de huidige lokale netwerken moet ervoor zorgen dat alle mensen in de Achterhoek die een oncologische aandoening hebben (gehad), toegang hebben tot zorg en ondersteuning dichtbij huis op het moment dat zij dat nodig hebben voor een kwalitatief optimaal leven.
Deze website met deelnemende partijen in de regio is gemaakt zodat het aanbod in de eerste lijn overzichtelijk is voor patiënt én verwijzer. Zo kunnen patiënten een beroep doen op (na)zorg dichtbij en weten zij welke zorgverleners zorg en begeleiding bij en na oncologie verlenen. Zorgprofessionals vinden hier gemakkelijk de informatie van andere gespecialiseerde zorgverleners.
AYA Zorgnetwerk
Jong en kanker
AYA-zorg is leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar. AYA-zorg is ‘patiënt-centered & nurse-led’ georganiseerd en gaat uit van een integrale, holistische zorgvisie en focust op kwaliteit van leven van AYA’s tijdens en na kanker.
Voor meer informatie kijk op de website.